top of page

Rodiče na svatbě - jaké plní role, jak jim poděkovat za pomoc, výchovu a lásku?

Bývá v den svatby spíše v zákulisí - obzvlášť pokud už máte třeba děti a funguje jako hlídací babička, nebo připravuje zbytek svatby a lítá po dodavatelích, chystá místo obřadu nebo je ráno sraz všech hostů u nevěsty a ona běhá kolem hostů s občerstvením.

 

Zatímco maminka ženicha má při obřadu čestné místo a vede syna k oltáři, u nevěsty se věnuje pozornost tatínkovi. Tatínek ženicha a maminka nevěsty tak jdou většinou uprostřed průvodu spolu a někdy se průvodu neúčastní vůbec, sedí totiž rovnou od začátku na čestných místech v prvních řadách u oltáře.

Při tanci s rodiči to bývá podobně - ženich tančí s maminkou, nevěsta s tatínkem. Na druhého rodiče se docela často zapomene, nebo se nestihnou vystřídat.


Jaké mají většinou rodiče funkce na svatbě?


 

Co takhle věnovat všem čtyřem maminkám a tátům stejnou pozornost, ať už jsou z jakékoliv strany? Tady je pár tipů, jak můžete zapojit druhého rodiče během dne a vytáhnout je na světlo, poděkovat jim.

 

U obřadu
  • Ve chvíli, kdy se poprvé potkáte u oltáře, běžte poděkovat rodičům toho druhého. Je to takového symbolické odevzdání dítěte někomu, koho miluje a naopak.

  • Máte-li skvělého oddávajícího, tak určitě alespoň zmíní poděkování rodičům - bývá to jednovětné, maximálně pár vět, ale hodně obecné. Můžete se s ním / s ní domluvit na něčem speciálním, aby řekl / řekla něco konkrétního?

  • Poděkovat můžete i pokud si píšete vlastní sliby. Ale ne příliš dlouze, slibem si máte především vyjádřit lásku a oddanost mezi sebou, i když ten druhý by bez výchovy a péče rodičů nebyl takový, jakého ho milujete.



U proslovu
  • Poproste druhého z rodičů o svatební proslov před hostinou. Tradičně mívají proslov svědci nebo tatínkové. Maminky na to mluvení moc nebývají, ale třeba je přesvědčíte.

  • Pokud bude mít proslov některý tatínek, domluvte se s ním, aby svojí ženě explicitně a s láskou poděkoval, řekl nějakou historku z vašeho dětství anebo ještě z těhotenství. Věnoval jí pozornost, kterou si zaslouží.



Před hostinou
  • Většinou mívají poslední slovo před hostinou novomanželé - poděkují všem, kdo přišli, poděkují za dary, říkají organizační informace, přejí dobrou chuť.

  • Sem můžete vmáčknout poděkování i za pomoc s přípravami svědkům, rodičům nebo kamarádům. A nevěsta může speciálně poděkovat své mamce, ženich tátovi. Ideálně zase pomocí nějaké dojemné nebo vtipné historky :)



U tance
  • Tradiční bývá tanec s rodiči - velmi často na tu jednu písničku tancuje nevěsta se svým tatínkem a ženich s maminkou. Cca v půlce si vezme nevěsta na plac tatínka ženicha a ženich maminku nevěsty. Mnohdy se na to zapomene nebo se vystřídají ve velkém nepoměru.

  • Řešením můžou být 2 písničky - ale zvolte raději kratší nebo s DJ nějakou zkraťte, ať to není moc dlouhé. I ostatní hosté se těší na tanec.



Pokud měli všichni rodiče pozornost na svatbě větší než maminka nevěsty (u obřadu i proslovů, bavili hosty, nalévali slivovičku, roznášeli cukroví, pořádali hry, apod.) - klidně tam hoďte jedno velké poděkování mamince nevěsty za pomoc s přípravami (co si budem, často se do toho maminky pletou nebo pomáhají) nebo prostě jen tak jako s někým, o kom ten dnešek taky je, ale zatím to nebylo vidět. Když se domluvíte s DJ, může to uvést ono nebo si vezměte mikrofon a prostě mamince poděkujte. On takový tanec maminky s dcerou v její svatební den taky není k zahození.


Anebo rodiče prostě na svatbu jen pozvěte - ať se přijdou bavit



Dárek pro rodiče

Často se objevuje také nějaký věcný dárek pro rodiče. My osobně měli takový pergamen s poděkováním a malou drobnost. Objevují se poděkování dřevěná, v podobě foto-alb, sladká - perníková nebo dortová, prostě cokoliv, co vašim rodičům udělá radost.


Plánujete nějak poděkovat rodičům? Máte pro ně nějaké dárky? Podělte se o svoje tipy :) Děkuju, Šárka.

 

 

Comentarios


bottom of page